منبع تغذیه چیست؟

وظیفه منبع تغذیه:

 

وظیفه اصلی منبع تغذیه کامپیوتر این است که ولتاژ ورودی خود را از برق شهر که در ایران 220 ولت AC است به ولتاژ DC با ولتاژ های مناسب تبدیل می کند. درحقیقت این ولتاژ ها برای یک کامپیوتر معمولی عبارتند از:

 

+12v

زرد

+5v

قرمز

Ground (زمین)

سیاه

-5v

سفید

-12v

آبی

+3.3v

نارنجی (power good )

 

 که بدین وسیله ولتاژ لازم برای قطعات داخل کامپیوتر شما را فراهم می کند. بعضی از این منابع تغذیه کلیدی دارند که دو حالت 110 و 220 ولت دارد که با توجه به کشوری که در آن زندگی می کنید می توانید ولتاژ مورد نظر خود را انتخاب کنید. بعضی را هم می توانید به هر دو ولتاژ بدون مشکل وصل به پریز برق وصل کنید اما بعضی منابع تغذیه مخصوص یک کشور خاص ساخته شده اند و فقط با همان ولتاژ کار می کنند. یک منبع تغذیه خوب علاوه بر اینکه تبدیل ولتاژ را انجام می دهد اضافه ولتاژ های گذرایی که در برق شهر وجود دارد را هم سد می کند و مانع می شود که این ولتاژ اضافه به مادربرد یا دیگر اجزای حساس کامپیوتر شما برسد. و به این وسیله از سوختن قطعات کامپیوتر شما در برابر اضافه ولتاژ ها حفاظت می کند. این کار بوسیله خازن های و سلف هایی با ظرفیت مناسب انجام می شود که در اصطلاح الکتریکی به آنها فیلتر گفته می شود. همینطور رگلاتور های ولتاژ به عنوان مکمل این فیلتر ها مانع از عبور اضافه ولتاژها به کامپیوتر شما می شود.

نکته: منبع تغذیه های قدیمی (AT) به صورت سوییچی عمل می کردند،یعنی روشن و خاموش شدن کامپیوترها از طریق سوییچ روی کیس انجام می شد، اما منبع تغذیه های امروزی (ATX) همگی به صورت هوشمند عمل می کنند و فقط برای روشن کردن کامپیوتر از دکمه روی کیس استفاده می شود و برای خاموش کردن آن ،کامپیوتر را به صورت نرم افزاری Shutdown  می کنیم.

تست منبع تغذیه:

برای تست منبع تغذیه  در صورتیکه نخواهیم  به مادربرد متصل شود ،باید یک سیم کوتاه که دو سر آن لخت باشد را به پینهای سبز و مشکی برق مادربرد روی پاور بزنیم و سپس دکمه برق پاور را بزنیم ، اگر پاور روشن شد ،نشان دهنده این است که پاور مشکلی ندارد.

 

اتصالات منبع تغذیه 

منبع تغذیه دارای اتصالات و کانکتورهای مختلفی می باشد که هر قطعه داخل کیس بر حسب نیاز خود از این اتصالات استفاده می کنند که در زیر نمونه های مهم آن را به شما معرفی می کنیم.

برق اصلی مادر برد 20پین یا 24 پین:

برق اصلی مادربرد به دو صورت 20 پین و 24 پین وجود دارد که در مادربردهای قدیمی از کانکتور 20 پین استفاده می شد و در مادربردهای جدیدتر از کانکتورهای 24پین استفاده می شود.در شکل زیر نمونه هایی از برق اصلی منبع تغذیه نشان داده می شود که به مادربرد متصل است و وظیفه آن تامین قطعاتی است که مستقیم روی خود مادر برد سوار می شوند مثل رم ،cpu  ، مودم یا کارتهایی که در اسلاتهای مادربرد قرار می گیرند و ...و یا به صورت onboard  روی مادربرد وجود دارد . مثل usb، کارت صوتی ، برق کیبورد و موس و ...

 

کانکتور برق 4پین 12ولت:

این اتصال هم روی مادربرد قرار می گیرد و برای تغذیه هسته سی پی یو استفاده می شود که  دو سیم زرد و دو سیم سیاه دارد.

کانکتور برق 4 پین برای تجهیزات جانبی:

از این نوع کانکتور برای تجهیزات  جانبی مانند هاردها  و cd/dvd drive  های  IDE  و فن کیس استفاده می شود و نمونه کوچکتر آن هم برای فلاپی درایو استفاده می شود که  در هر دو نوع  سوکت  ترتیب رنگ سیمها  یکسان است.

کابل برق SATA :

از این کانکتور جهت هاردها و dvd drive های SATA  استفاده می شود که نمونه آن را در شکل زیر مشاهده می نمایید.

 

 

فيلتر ها و پايدار ساز هاي برق شهر

 

بيشتر كاربران مي خواهند ( و بايد ) وسيله با ارزش برقي خود را حفاظت كنند. مثلاً يك كامپيوتر آنقدر ارزان نيست كه با اولين خرابي آنرا دور بيندازيد. پس بايد تمهيداتي براي حفاظت از كامپيوتر خود پيش بيني كنيد.

يكي از حفاظت هاي مهم حفاظت در برابر نوسانات الكتريكي يا نوسانات برق شهر است. همانطور كه مي دانيد كامپيوتر شما براي تغذيه مدارات مدارات الكترونيك خود از برق شهر استفاده مي كند. اختلالات شبكه توزيع برق بر كاركرد كامپيوتر شما تاثير مي گذارد. و حتي ممكن است باعث سوختن بعصي از قطعات آن شود.هر كامپيوتر بايد يك منبع تغذيه كه حداقل به يك پايدار ساز ولتاژ مجهز است داشته باشد. پايدار ساز ولتاژ وسيله اي است كه در خروجي آن ولتاژ برق كمترين نوسان را داشته باشد. حتي اگر در ورودي آن نوسان زيادي وجود داشته باشد. بنابراين اگر در برق برق شهر اثرات صاعقه ديده شود، يا به هر دليلي كاهش يا افزايش ولتاژ داشته باشيم. بايد پايدار ساز آن را جبران كند تا به وسيله برقي صدمه اي وارد نشود.

متاسفانه اغلب پايدار سازهاي ولتاژ كه در بازار يافت مي شوند غير موثر هستند. آنها به طور موثر جلوي نوسانات برق را نمي گيرند. و بعضي از نوسانات را به سمت كامپيوتر راه مي دهند. به عبارت ديگر نمي توانند جلوي همه نوسانات برق را بگيرند.

اين ضعف پايدار ساز را به سادگي مي توان امتحان كرد. در حاليكه با كامپيوتر كار مي كنيد. يك لامپ 60 وات را به خروجي پايدار ساز وصل كنيد. شدت روشنايي لامپ نبايد در طول زمان تغيير كند. كم و زياد شدن نور لامپ نشاندهنده كم و زياد شدن ولتاژ است. و اين يعني پايدار ساز شما به خوبي عمل نمي كند.

يك پايدار ساز خوب ولتاژ گران است. حتي بعضي از انواع جديد آنها قابليت اتصال به پورت سريال كامپيوتر را دارند. و مي توان از وضعيت برق در خروجي پايدار ساز نموداري رسم كرد و تغييرات ولتاژ را در طول زمان بررسي كرد.

اما فيلتر هاي برق شهر تا حد امكان نويز موجود در برق شهر را حذف مي كنند. همانطور كه مي دانيد برقي كه كامپيوتر شما را تغذيه مي كند. مصرف كننده هاي ديگري مانند موتور هاي الكتريكي، يخچالها، كولر ها و... نيز تغذيه مي كند. كه هر كدام از آنها مي توانند عاملي براي توليد نويز يا نوسانات زود گذر باشند. بنابراين از فيلتر هاي AC در منبع تغذيه كامپيوتر ها و پايدار سازها ولتاژ استفاده مي شود تا از تجهيزات الكترونيكي كه به اين نوسانات حساس هستند حفاظت شود.

بنابراين اگر به پايدار ساز (استابلايزر) خود وسايل برقي ديگري متصل نمي كنيد، احتياجي به يك فيلتر اضافي نداريد چون خود پايدار ساز داراي فيلتر است. ولي اگر مثلاً براي كامپيوتر و يخچال از يك پايدار ساز مشترك استفاده كرده ايد، حتماً بايد يك فيلتر براي كامپيوتر خود قرار دهيد. تا نوسانات يخچال سبب بروز مشكل در كامپيوتر نشود.

نكته اي كه بايد به آن توجه شود سيم تلفني است كه به مودم متصل مي شود و اگر ولتاژ اضافه يا نا خواسته اي روي آن بيفتد. مثلاً در اثر اتصالي اين سيم با سيم برق يا در هنگام رعد وبرق ولتاژ هاي گذرا كه بر روي خط تلفن ممكن است بيفتد مي تواند باعث سوختن مودم و حتي صدمه ديدن كامپيوتر شود. ولي معمولاً كسي به آن توجه نمي كند.

راه حل اين مشكل استفاده از يك فيلتر خط تلفن يا برق گير خط تلفن است كه بايد بين مودم و پريز تلفن قرار گيرد. بهترين فيلتر ها آنهايي هستند كه از برقگير گازي استفاده مي كنند. يعني اضافه ولتاژ در گاز تخليه مي شود.

 

منبع:

 

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






موضوعات مرتبط: کامپیوتر ، ،


تاريخ : دو شنبه 28 ارديبهشت 1394برچسب:, | 1:43 | نویسنده : امین |

.: تازه های الکترونیک و تکنولوژِی :.

آمارگیر وبلاگ



  • صونا پرواز